به گزارش راهبرد معاصر؛ چند روزی است که دوباره بحث فروش متری مسکن در بورس داغ شده، موضوعی که به گفته برخی از کارشناسان زمینه ساز رونق بازار مسکن میشود اما برخی هم معتقدند این کار تاثیری در بازار مسکن ندارد و تنها به حفظ سرمایههای متقاضیان کمک خواهد کرد.
دولت همواره تاکید دارد که به هیچ عنوان نباید اجازه داد بازار مسکن سرمایهای شود بنابراین ممکن است با ورود مسکن به بورس و فروش متری آن، بازار با مشکل روبرو شود.
زاکانی شهردار تهران چندی پیش اعلام کرد که فروش متری مسکن مصوب شده است. مدیریت شهری خود را مکلف به ارائه خدمت به مردم میداند. فروش متری از طریق بورس و از طریق سامانههایی که در حال حاضر بخش زیادی از آنها رونمایی شده انجام خواهد شد؛ اما این مسیر پیوستگی به بازار سرمایه باید برقرار شود و این امکان فراهم خواهد شد تا مردم بتوانند روی پول خود حساب باز کنند و پول خرد مردم ارزش پیدا کند.
بازار مسکن باید از سرمایهای شدن دور شود
بر خلاف این صحبتها ایرج رهبر دبیر انجمن انبوه سازان مسکن می گوید: فروش متری مسکن و ساخت وساز املاک را وارد بورس کردن مغایر با سیاست گذاری خودمان است و مسکن نباید به سمت سرمایهای شدن پیش رود. شعار ما همواره آن بوده است که مسکن از سرمایهای شدن فاصله بگیرد و این اقدام در تضاد با این شعار است.
دبیر انجمن انبوه سازان مسکن افزود: بازار بورس یک بازار سرمایهای است بنابراین چرا باید کمک کنیم که مسکن در این بازار عرضه شود و از سوی دیگر بسیاری از افراد تصور میکنند که از این طریق خانه دار میشوند، اما باید بگوییم که این بازار تنها برای حفظ نقدینگی و سرمایه میتواند موثر باشد و با یک متر و یا ۵ متر خانه خریدن در بورس نمیتوان صاحبخانه شد.
او میگوید: ممکن است با سرمایهای شدن بازار مسکن این بازار اثر معکوس ببیند و شاهد افزایش قیمت مسکن باشیم.
به گفته برخی کارشناسان با توجه به آنکه تجربه فروش متری مسکن را در دوران عبدالعلی زاده وزیر اسبق مسکن، حدود ۲۰ سال پیش داشته ایم و این طرح در آن دوران هم نتوانست موفق شود بنابراین اجرای آن در چنین شرایطی که باید بازار مسکن به سمت تولید و عرضه مسکن پیش رود چندان موثر نخواهد بود و دولت باید تمرکز خود را بر اجرای طرح نهضت ملی مسکن قرار دهد.
حفظ سرمایههای اندک مردم از طریق فروش متری مسکن امکان پذیر میشود
در این رابطه فرشید پور حاجت گفت: فروش متری مسکن یکی از ابزارهای مهم در حفظ نقدینگی افراد به شمار میرود و افرادی که دارای سرمایه اندک هستند، میتوانند از این طریق سرمایههای خود را حفظ کنند اما در نهایت هیچ تاثیری در بازار مسکن و ایجاد رونق در این بازار ندارد.
به گفته دبیر انجمن انبوه سازان مسکن، با اجرای فروش متری مسکن حداقل سرمایههای مردم حفظ میشود، اما ممکن است این طرح در آینده زمینه ساز ایجاد قیمت کاذب در بازار شود.
او گفت: در اجرای این طرح ممکن است تولیدی در حوزه مسکن به ویژه توسط شهرداریها و شرکتهای سرمایه گذار صورت گیرد، اما به دلیل آنکه قیمت گذاری این طرح توسط کارشناسان صورت میگیرد تاثیری در حوزه قیمت مسکن یا ارزانتر تمام شدن واحدهای مسکونی ندارد.
براساس این گزارش دولت در حال حاضر باید برای بهبود وضعیت بازار مسکن به سمت اجرایی شدن برنامههای مسکنی خود پیش برود چرا که اجرای این طرح و تحویل واحدهای مسکونی به متقاضیان میتواند زمینه ساز رونق و بهبود بازار مسکن شود و از طرف دیگر با توجه به آنکه تا دهه فجر دولت چندین هزار واحد مسکونی در قالب مسکن روستایی و مسکن شهری را به متقاضایان تحویل خواهد داد بنابراین اجرایی شدن این طرح در چنین شرایطی نقش کلیدی را در رونق بازار مسکن خواهد داشت./باشگاه خبرنگاران